Skriva eller beskriva

Att uttrycka sig så andra människor förstår vad man menar är inte alltid så enkelt. Ta en sån grej som att ge en vägbeskrivning, jag är totalt värdelös på att ge vägbeskrivningar. Jag hör till kategorin typisk åländsk när det kommer till detta ämne, jag använder vädersträck, gårdsnamn och annat som folk inte begriper sig på när jag ska beskriva. Detta resulterar i att en likasinnad som mig eventuellt hittar fram, men övrigt folk är för evigt borttappade i mina beskrivningar. Tack och lov för att google maps finns idag så jag kan ge en adress istället för en vägbeskrivning!
Jag är alltså inte speciellt bra på att beskriva och förklara saker muntligt, jag tänker mer än jag pratar och det gör så klart att det inte alltid är så lätt att hänga med i svängarna. För den som jag pratar med kan ju inte ha koll på den paralella konversationen som oftast sker i mitt huvud. Sen är det himla lätt att ta saker för givet, saker som för mig känns självklara, men som är allt annat än det för någon annan.

Det enda som är självklart, är det som är klart för dig själv!

Kay Pollak

Citatet ovan är mycket tänkvärt och mycket sant. Jag kan bli förbannad för att någon gör eller inte gör det jag tycker är självklart, men jag har egentligen ingen rätt alls att reagera så. Även om något är självklart för mig, så beyder det inte att andra tycker det. Även om jag tycker något platsar under kategorin sunt förnuft och allmänbildning så betyder det inte automatiskt att det är så för andra.

De flesta konflikter i livet uppstår på grund av missförstånd eller antaganden, även brist på ödmjukhet är en riktig konfliktskapare. Jag själv platsar emellanåt i alla dessa kategorier, det skapar oerhörd frustration hos både mig och mina medmänniskor. Gemensamt för allt detta är att det uppstår i princip alltid vid muntlig kommunikation för mig. Man kan ju tyvärr inte ta tillbaka saker man redan sagt, och ibland blir det ju en och annan så kallad groda som hoppar ut.

Däremot när det kommer till att skriva så går det betydligt bättre. Även här snubblar mina ord ibland, men i text har jag möjlighet att gå tillbaka, korrigera och förtydliga det jag vill säga. Jag kan fokusera på att få ner mina tankar i text, jag kan sortera dem och redigera så det går att förstå. Jag kan med text skapa en struktur som jag inte hinner med att skapa när jag pratar och berättar muntligt. Jag skriver oftast ganska fort och mycket, men det är som att jag kan ”hålla i” orden när jag skriver på ett sätt som inte går när man pratar.

När jag skriver en text, den råa oredigerade texten så kan den ibland vara mycket osammanhängande. Det finns mycket jag vill ha med i min text, men det kommer inte alltid ut i ”rätt ordning”. Men jag skriver den som det kommer ur mitt huvud, sen går jag tillbaka, läser igenom, flyttar om stycken och korrigerar meningsbyggnad så det blir ett flow i texten. Skrivandet är en process i flera avseenden, både tankemässigt och det faktiska skrivandet.

Så, vad vill jag då egentligen säga med den här texten? Kanske att vi alla behöver vara lite mer lyhörda, kanske att vi alla behöver ta ett extra andetag innan vi reagerar och svarar på det vi hör eller läser. Vad menar personen med det den säger eller skriver? Kanske vi alla borde anamma uttrycket ”tala är silver men tiga är guld” lite oftare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s