Skolavslutning

Imorgon är det skolavslutning, åter igen den där första när pappa inte är närvarande. Milstolpen att ha avklarat tredje klass firas utan att kunna visa betyget till pappa. Det slog mig också att raderna där man som förälder ska underteckna betyget har decimerats till en rad.

Det är så många små saker som förändras, juridiskt står allt och faller på mig just nu när det gäller föräldraskapet. Nu är jag tacksam att Linus har flera mycket betydelsefulla vuxna i sitt liv. Men juridiskt om något händer mig så är han föräldralös. Jag har funderat kring det och behöver ta beslut om vem som ansvarar för Linus om jag inte kan. Om jag blir skadad eller på annat sätt oförmögen att fatta beslut kring Linus, så finns just nu ingen annan vårdnadshavare.

Det är klart att detta skrämmer mig en aning, jag vet att Linus skulle tas om hand även om något hände mig. Men juridiken gör att det inte är självklart vem som skulle få vårdnaden. Som ensamstående vårdnadshavare så bör man nog tänka igenom detta, och ge så kallad bivårdnad till någon man litar på som är beredd att ställa upp när det gäller.

Jag har inte gjort detta, jag har tänkt på det men inte mer än så. Förhoppningsvis ska det aldrig hända att Linus behöver någon annan än mig som fattar besluten. Men det går ju inte att förutspå eller bestämma vad som händer alla gånger. Men man kan förbereda för det värsta, så finns det i alla fall en trygghet om det värsta skulle inträffa.

Nu är det ju så att saken kan bli aktuell även fast det värsta inte inträffar. Jag kan vara inlagd för en knäoperation och Linus skadar sig när jag ligger på operationsbordet. Då kan inte jag ta beslut för honom, jag kan inte ge mitt godkännande för att Linus ska bli opererad i rummet brevid. Bara som ett exempel. Just nu får ingen annan än jag kvittera Linus prov i skolan, skriva under hans betyg, bestämma om han ska vaccineras eller rent av opereras. Det är väldigt sårbart, och ändå är det ingen som informerar dig när du blir ensam vårdnadshavare att så är fallet. DU ÄR ENSAM! Oavsett hur många vuxna som finns där och som tar hand om ditt barn så får ingen annan än du som vårdnadshavare fatta besluten.

Ja, nu gled inlägget iväg från ämnet skolavslutning. Men imorgon är det alltså sista dagen som tredjeklassist för Linus. Sen börjar sommarlovet, också det, det första utan pappa. Men vi gör det till ett fantastiskt sommarlov med massa kul! Nästa vecka väntar sommarläger på travskolan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s