Digital fasta

Det här med sociala medier som facebook, instagram o.s.v. det gör mig väldigt kluven ibland. Tillika som man ibland kan ha fina gruppdiskussioner, följa med vad bekanta pysslar med och njuta av fina bilder, så är det också så mycket ”skit” på dessa forum. Det finns en hel del ”troll” och minst lika många idioter. Jag brukar inte lägga energi på dem utan scrollar glatt vidare för att slippa det hela. Men nog kan man förundras ibland över hur vuxna människor kan vara så elaka med varandra. Vi är snabba med att säga att barn är elaka med varandra, men vuxna är inte mycket bättre tyvärr. Och det värsta är att de gör det i regel inte ens med finess.

Jag har bestämt mig att under min semester så kommer jag att vara helt frånvarande från facebook och instagram. Jag kommer logga ut och ta en paus, jag behöver lite ”digital fasta”. Semestern ska ägnas åt att umgås med de jag har närmast, vila och återhämtning. En paus från vardagen helt enkelt. En paus från sociala mediers snedvridna världsbild. Eftersom jag hanterar sociala medier i mitt arbete så kan jag inte ta helt paus från det när jag jobbar, men semestern är ypperligt för lite digital fasta.

Jag kommer kanske att ägna mig en del åt skrivande här i bloggen, om inspirationen infinner sig. Inläggen delas automatiskt till änkebetraktelsers facebooksida, så jag behöver inte logga in där. Kommentarer och reaktioner där får helt enkelt bero, jag kommer inte att läsa dem under den här perioden.

Jag har pausat förut från sociala medier, det är skönt! De första dagarna händer det att man trycker på appen på telefonen av ren vana. Men när man loggat ut så är man utloggad.. och då krävs en ny inloggning för att komma åt kontot. Så då stänger man helt enkelt skiten igen och påminner sig själv om hur hemskt det är att man har såna fula ovanor. Det släpper ganska snabbt och ett lugn infinner sig efter ett par dagar.
Det brukar vara otroligt skönt att slippa vara så anträffbar, svarar i telefonen om jag har lust, eller så lämnar jag den åt sitt öde på köksbänken.

Informationsflödet vi matas med nu för tiden är enormt, jag upplever det ibland som ganska påfrestande. Därför är digital fasta väldigt nyttigt, i alla fall för mig, då slipper jag matas med den ena rubriken efter den andra som innehåller mest bara galenskap och elände. Jag öppnar sällan länkar till olika artiklar när de dyker upp i mitt flöde, jag orkar inte. Har inte upplevt det som jobbigt tidigare, men med all mediehysteri som kom i pandemins spår som sen övergått till ukrainakrig och apkoppor, ja det kan få vem som helst att få nog. Jag slutade titta på nyheter och läsa dagstidningar för några månader sen. Det enda jag ser är rubriker från länkar som dyker upp i sociala medier. Ibland kan jag kika in på de lokala dagstidningarnas hemsidor för att se om där finns något av nyhetsvärde, men det är sällsynt att det finns något som intresserar.

Jag orkar inte matas med allt negativt som händer runt om oss, jag kan inte undvika allt, men jag försöker se till att inte ta för mig av det som bjuds. Jag tänker som så, om det är något jag behöver veta så blir jag garanterat informerad om det ändå. Så mina vänner, om ni snubblar över någon livsviktig information som är avgörande för min överlevnad eller mitt välmående så kan ni väl hojta till! Om det inte kvalar in under de två kategorierna, ja då behöver jag inte veta.

I skrivande stund så pågår VM final i ishockey mellan Finland och Canada, idag är första gången på ett par månader som jag haft igång IPTV tror jag. Kan inte dra mig till minnes när jag senast använde den. Men idag har jag både kikat på Elitloppet (trav) och nu hockeyfinalen. Jag är inte speciellt sportintresserad, har inte sett en enda match under hela VM, men är Finland i final, ja då tittar man, åtminstone inledningsvid. Period två inleddes med att Canada gjorde mål, så vi får väl se om jag hänger i till slutet eller om jag ger upp och lägger mig för att sova istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s