Fuck jante

Jantelagen saxat från wikipedia: Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka ut och tro att man är bättre än andra på något sätt. Jantelagen kopplas till kulturen på många platser i Skandinavien. Motsvarande fenomen finns dock på många platser i världen. På engelska används uttrycket Tall poppy syndrome som betyder att någon som åstadkommit något positivt inte erkänns för att folk inte tycker vederbörande är värd det.

Vårt sammhällsklimat och vår kultur gör att de flesta av oss är väldigt påverkade av denna så kallade jantelag. Det är obekvämt att sticka ut och man är obekväm för andra när man sticker ut. MEN, det här bidrar så mycket till dålig självkänsla och oförmåga att se sina egna styrkor. Det är svårt att ta emot beröm och uppskattning när man själv inte vågar inse att man är duktig och bra på något.

Det här är ganska snedvridet om man börjar se på saken ”utifrån”, för visst är ju känlsan väldigt härlig när man gjort något bra? Så varför ska vi förneka oss att må bra, varför ska vi inte ta åt oss och vara stolta när vi får beröm och komplimanger?
Men åter igen så kommer jantelagen in och gör det obekvämt att ta emot beröm och komplimanger. Man vet inte hur man ska reagera, man vet inte vad man ska säga och man kan ibland nästan vilja fly från situationen för att det är så himla obekvämt.

Jag har ytterst höga prestationskrav på mig själv, långt mycket högre än jag någonsin skulle sätta på någon annan. Gör jag något så ska det göras till 100% och det ska bli bra, det finns inga andra alternativ. Även om jag är fullt medveten själv att jag gjort något på ett bra sätt med ett bra resultat så är det så svårt att ta emot beröm för det. Det är så sjukt obekvämt att ta emot beröm och komplimanger.

Så egentligen skulle jag bara vilja säga FUCK JANTE! för varför ska vi alltid behöva vara så jävla lagom hela tiden. Ge dig själv gåvan att ta emot beröm och komplimanger, sluta vifta bort dem och förminska dem. Jag tror faktiskt att ingen människa delar ut beröm och komplimanger som de inte verkligen menar. Var stolt över att någon annan tycker du är bra och att du är fin.

Jag har många gånger när jag mött människor tänkt att, jäklar vilken snygg jacka, eller vilken snygg frisyr personen har, men det är sällan man berättar det till personen i fråga. Tycker du att någon annan gjort något bra eller är fin, berätta det för den personen. Man kan faktiskt även berätta till främmande människor att man tycker de har en fin jacka eller en fin frisyr. Tänk det inte bara i ditt eget huvud, gör någon glad och berätta det! Tycker du däremot tvärt om… att jackan är ful, ja då tillför det ju ingenting och då håller man tyst helt enkelt.

Jag ska ge det ett försök, men det är vansinnigt svårt och obekvämt att ta emot fina ord… men kanske man lär sig till slut bara man övar. Man kan ju i alla fall börja med att dela ut dem till andra, baby steps.

En reaktion till “Fuck jante

  1. Jag är istället den som ofta ger komplimanger och som jag kan få höra ”men säg inte så där!”. Varför inte, lixom? Om man tycker hen jag vackra ögon, så säger jag det. Om man tycker hen gjort något bra, så säger jag det. Så jag håller med! F*ck Jante!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s