Författarskap eller?

Som ni vet, ni som följer bloggen, så har jag bestämt mig för att låta skrivandet ta en större plats i mitt liv. Men eftersom jag inte har någon som helst litterär eller journalistisk utbildning så behöver jag så klart förkovra mig i skrivandets konst. För det är en konst, och ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur lite jag vet och kan om saken. Jag kanske besitter ett visst mått av talang när det kommer till att uttrycka mig i text, men när det kommer till att skriva skönlitterära berättelser så finns mycket att lära.

Hur bygger man upp en roman så den blir en ”slukarroman”? Hur får man en story att vara intressant i två-trehundra sidor, kanske ännu mer?

Det finns många utbildningar, både på distans och som närstudier. Jag är inte riktigt redo att hoppa på en utbildning just nu, jag är inte i det läget att jag kan tillgodogöra mig den just nu. Men däremot är biblioteket en guldgruva, varför går man inte oftare till biblioteket? Här på Åland har vi jättemånga fina bibliotek med massvis av böcker. Bästa sättet att få inspiration är att läsa! Jag märker att jag börjat analysera bokens uppbyggnad när jag läser romaner, och när man blivit lite ”nördig” så är det jätteintressant. Det finns såklart även böcker om skrivande och författarskap, men mest intressant är nog ändå romanerna och att upptäcka författarens sätt att berätta och bygga spänning.

Jag har gett mig själv ett 10 års perspektiv när det kommer till skrivandet, om 10 år ska skrivandet i någon form ge mig en inkomst. Jag vill skriva skönlitterärt, men jag inser också hur otroligt svårt det är att livnära sig som författare. Däremot finns flera andra yrken där man jobbar med att uttrycka sig i text. Ett av dem är copywriting, som jag faktiskt nosade på redan för något år sedan. En copywriter jobbar med text inom reklam och PR, alltså marknadsföring som är en annan sak jag gillar att jobba med väldigt mycket.

Efterfrågan på copywriting ökar ständigt, inom reklambranchen börjar man mer och mer jobba med storytelling för att bygga upp varumärken. I dag vill man som kund ha mer än bara en produkt, man vill ha en upplevelse och man vill ha ett ”varför” innan man köper. Varför ska jag köpa just det här märket? Varför ska jag välja just den här butiken/verkstaden/restaurangen? Vad är storyn bakom? Vad kan det här märket/butiken/verkstaden/restaurangen ge mig som ingen annan kan? Det är här man som copywriter kliver in, för att berätta storyn, för att ge kunden ett varför.

Framtiden kanske innehåller både copywriting och författarskap eller rentav något helt annat, jag håller alla dörrar öppna och ser nyfiket på vad som kliver in i mitt liv. Jag fortsätter att drömma, för det är enda sättet som drömmar kan slå in, att man faktiskt vågar tro på dem och göra dem verkliga. För att något du vill ska bli verklighet så måste du våga fantisera och tro på att det faktiskt kan bli verklighet och inte bara drömmar. För om du inte tror på dig själv, om du inte tror på att du har förmågan att förverkliga din dröm, då kommer du heller aldrig att lyckas.

DREAM

2 reaktioner till “Författarskap eller?

  1. Och jag är precis tvärtom! Jag har blivit uppmanad, gång på gång den senaste tiden, att jag ska börja skriva. Men. Jag. Vill. Inte. 😁

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s