Vem är din hjälte?

Skådespelaren Matthew McConaughey berättar i ett motivationstal om när han var 15år och fick frågan vem som var hans hjälte/förebild? Han bad om betänketid ett par veckor. När personen efter ett par veckor frågade honom igen så svarade han – Det är jag själv om 10år som är min hjälte.

När 10år hade gått, Matthew var 25år, så frågade samma person honom. Nå, är du din egen hjälte och förebild nu då? Matthews svar var nej, för min hjälte är jag själv om 10år. Jag kommer aldrig att bli min egen hjälte, för min hjälte är alltid 10år fram i tiden. Första gången jag tittade på klippet på youtube där Matthew berättar den här historien, det var mindblowing för mig. Jag hittar inte ens ett bra ord för det på svenska. Det här är personlig utveckling på högsta nivå. Här kan du titta på videon Be my own hero på YouTube. (tal och text på engelska)

Att hela tiden sträva efter att bli en bättre version av dig själv, lite mer generös, lite snällare, lite klokare, lite mer ödmjuk, lite mer framgångsrik, det är ingen dålig tanke. Listan kan göras oändlig över goda egenskaper man kan utveckla och förbättra. Men hur gör man då?

Att bekräfta och utveckla din egen person, det måste du göra av egoistiska skäl, du måste göra det för din egen skull. Vi människor drivs till stor del av missnöje, vi vill ha mer. Är vi inte nöjda, då vill vi ha förändring och då finns potentialen till att vi faktiskt förändrar något. Är vi nöjda och bekväma, då gör vi ingenting.

Det är därför vår förebild ska vara oss själva 10år fram i tiden. För vem vill titta tillbaka och konstatera att jag är exakt samma person och jag har exakt samma utgångsläge nu som jag hade för 10år sedan. Du kanske till och med var en bättre person för 10år sen än vad du är nu?

Hur såg ditt liv ut för 10år sedan, har ditt liv förbättrats sen dess? Har du som människa förbättrats på 10år? Jag hoppas att du kan svara ja på båda de frågorna. Jag hoppas också att du kommer kunna svara ja på de frågorna igen om 10år. Jag hoppas att du vill fortsätta utvecklas som människa.

Visualisera dig själv och ditt liv om 10år. Vem vill du vara då? Vilket liv vill du leva? Är du en bättre version av dig själv om 10år och fortsätter du på din väg framåt som du gör nu eller behöver du förändra något? Lite läskigt är det, men du kan ju inte uppnå saker om du inte realiserar dem. Du måste våga säga dem högt, du måste våga drömma, med risken att du kanske inte nått hela vägen fram om 10 år. Men kom ihåg att det är fortsättningsvis dig själv om 10år du ska fokusera på, du måste fortsätta din utveckling.

Ditt mål måste vara realistiskt, men samtidigt måste du satsa för att kunna vinna. För att det ska bli verkligt så behöver du säga det högt, så någon annan hör, fast det är otroligt läskigt! Here we go…

Om 10 år ska jag åtminstone delvis livnära mig på att skriva, jag vet inte i vilken form, men jag ska skriva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s