Att vara medveten


To be ignorant of one’s ignorance is the malady of the ignorant.

Amos Bronson Alcott

Citatet fritt översatt: Att vara omedveten om sin egen okunskap är den okunniges sjukdom.

Det här citatet snubblade jag över för några år sedan, det har följt med mig sedan dess. Jag tänker på det ibland när jag råkar ut för i mitt tycke omöjliga situationer eller diskussioner med andra människor. Men oftast dyker det upp i mitt huvud när jag råkar läsa någon galen åsiktstråd på Facebook. Det är nog viktigt att veta när ens kunskaper inte räcker till, och att kunna erkänna när så är fallet. Jag tror det stavas ödmjukhet.

Kay Pollak säger i en av sina böcker, att i varje möte med en annan människa kan du lära dig något om dig själv. När man funderar över det påståendet på ett lite djupare plan så har han rätt. Hur du väljer att reagera på vad en annan människa gör eller säger, det säger mer om dig själv än om människan du möter. Att jag upplever ett möte med en annan person som besvärligt, det kanske säger mer om mig än om personen jag möter.

Du och enbart du själv väljer hur du reagerar på det andra personer säger eller gör. Ingen annan kan göra det åt dig. Det är du som väljer att reagera med ilska, ironi, glädje eller kanske du känner dig sårad. Även om du blir sårad, så är det du som väljer att bli det.

Ingen kan såra dig utan ditt medgivande.

Kay Pollak

Det är för många, mig inkluderat, en provocerande mening. Första tanken är att jag kan väl inte påverka om någon annan sårar mig? Men tänk om man kan förändra sitt tankesätt och bli så stark så man inte ger sitt medgivande till att bli sårad. Det här betyder inte att du kommer gå genom livet utan att bli sårad. De personer vi tillåter att komma oss riktigt nära kan alltid komma åt att såra oss. Vi har redan genom att släppa dem så nära gett vårt medgivande till det.

Men personer som finns i ditt liv men som inte tillhör den innersta kretsen, ska de verkligen få tillåtelse att såra dig?

En reaktion till “Att vara medveten

  1. Kloka tankar – och nej – ingen kan såra dig när du tagit tillbaka kraften från rädsla, oro, okunskap, dumhet mm. Det är en fantastisk känsla när man står där hel och icke sårad trots allt som tidigare har tagit ont! Så ta tillbaka all Din kraft ❤️

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s